portugese
klimaat

classificatie

Klimaat, Bodem, Druivenrassen

Ondanks de invloeden van de betrekkelijk koude oceaan is het overheersende klimaattype mediterraan. Tegenover koele, regenachtige winters staan hete droge zomers met een duidelijk verschil tussen het noorden en het zuiden. De tegenstelling in temperatuur tussen de kust en het binnenland is groot.

De bodem varieert van graniet en leisteen in het noorden tot kalksteen, klei centraal en zandsteen in het zuiden.

Vele Portugese wijnen zijn assemblages of blends. Dit wil zeggen dat ze gemaakt worden van meer dan één druivensoort. In iedere regio zijn er dat weer verschillende en dus over heel het land staan er zo vele soorten aangeplant. Soorten die je buiten Portugal nauwelijks vindt. Een buitenbeentje in Europa dat zijn eigen druivenrassen trouw is gebleven. Het is een ware schatkamer met unieke inheemse rassen.

Naargelang de streek waar de druif geteeld wordt, hebben de Portugezen synoniemen voor diezelfde druif.

DOC (Denominação de Origem Controlada) is de hoogst gewaardeerde classificatie. Daarna komt de

IPR (Indicação de Proveniência Regulamentada) die 28 sub-regio’s bevat. Vervolgens is daar de Vinho Regional, landwijn die acht regio’s bevat en tenslotte komt de tafelwijn, Vinho de mesa. Buiten deze classificaties werkt het land ook met kwaliteitsindicaties die Garrafeira en Reserva heten.

Garrafeira: rode wijnen 2 jaar op vat en 2 jaar op fles, witte wijnen 18 maanden op vat en 9 maanden op fles.

Reserva: rode wijn minstens 4 jaar op vat, witte wijn 2 jaar.

Ca. 250.000 hectare wijngaarden (8% van het land), >300 autochtone druiven, zevende grootste wijnproducent van Europa en de twaalfde ter wereld.