rode wijn

Bekroonde rode wijnen die verrassend betaalbaar zijn.

porto

Valriz- Coimbra de Mattos

Het bedrijf Coimbra de Mattos Ltd. is gevestigd in Galafura-Régua. Zij produceren en bottelen zelf de portwijn alsmede wijnen uit het Douro gebied.

De familie Coimbra de Mattos is een afstammeling van het echtpaar Ayres Francisco de Carvalho en Maria de Mattos, die reeds in de 17de eeuw in hetzelfde gebied woonden en zij wijden hun leven al voor meer dan 7 generaties aan de wijnbouw.

De wijnkelder Museum Giestas Negras is één van de oudste in Portugal. Hij is gemaakt van leisteen en gebouwd in 1575 (MDLXXV). De datum staat op de bovendorpel van de deur gegraveerd. Deze kelder was het voorbeeld voor het etiket van Valrizport evenals de médaille die werd gewonnen door Christopher Ayres de Mattos op de internationale tentoonstelling in Parijs in 1900.

Altijd al was de kelder in het bezit van de familietak Ayres de Mattos, wiens droom het was over te gaan tot restauratie, die zich in 2006 dankzij de hulp van de ‘vereniging van de Dourogeschiedenis’ werd omgetoverd tot een klein museum. De oude wijnfamiliestukken zijn verspreid in verschillende locaties, zo ook in het museum dat is gelegen in het Quinta dos Mattos centrum (naast de weg tussen Galafura en Gouvinhas en kan bezocht worden van maandag t/m vrijdag of na afspraak ook op zaterdag en zondag).

Two glasses and a bottle of Porto wine on a barrel

De portwijnen 10 jaar en 20 jaar:

De porto rijpt gemiddeld 10-20 jaar in kleine houten vaten. De jaargang op de fles duidt aan dat deze de jongste porto van dat jaargang moet zijn  en meestal worden er oudere portjaren bijgemengd voor een optimale smaak. Deze buitengewone portsoorten zijn met hun welriekende, geurige neus en fluweelzachte smaak zeer rijk en vol. Met de lichte amberkleur zijn deze oude porto’s van Valriz een perfect voorbeeld van geconcentreerde en stevige structurele stijl van Valriz. Naarmate de porto ouder is, wordt de smaak nóg intenser en nog meer geconcentreerd.

Ook te bekomen: 30 jaar en 40 jaar oude porto, tijdig aanvragen.

porto

Colheita (oogst) de 1958:

Om dit edele sap te verkrijgen zijn de druiven nog traditioneel met de voeten betreden en geperst. Vervolgens is het proces in gang gezet. Daarna heeft de porto 24 jaar in vaten van kastanjehout gerijpt en is gebotteld in 1984.
Het aroma is heel complex. Het is een samensmelting van fijne kruiden en vanille, dat aan de oude vaten is onttrokken. De fles dient 2 uur op voorhand te worden geopend. Het is een porto die op zijn leeftijd een moment wachten verdient. Eerst van de aanblik genieten, de geur opsnuiven om daarna de overweldigende smaak te proeven, die zowel de complexiteit als de geur in de mond aangeeft. Een porto met een leeftijd van meer dan 50 jaar verdient een groot respect.
Voor wie een speciaal en zeer zeker gewaardeerd geschenk zoekt, is deze portwijn zeker aan te bevelen. Tijdig aanvragen!

De witte porto ( leve seco):
Licht, droog en erg geliefd. De consumptie van dit uitstekend aperitief is de laatste jaren aanzienlijk gestegen op het continent. Het is een moderne porto met een jeugdig karakter. Het is aan te bevelen de fles in de koelkast te zetten daar deze gekoeld gedronken het lekkerst is. Heerlijk om puur te nippen met een schijfje citroen of in gelijke delen te mixen met tonic, zoals een longdrink.

porto

Porto Valriz 10 jaar

Wijngebied: Douro
Wijnhuis: Coimbra de Mattos lda.
Druif: tinta amarela (= trincadeira), tinta roriz (=tempranillo) en touriga Franca
Kleur en smaak: lichter rood, tint van goud. Door de rijping in de kastanjehouten vaten krijgen we aroma’s van vanille en hazelnoot. Smaak is vol, zoet, fruitig en kruidig gebalanceerd.
Serveertip: de fles op voorhand openmaken zodat het complexe ‘bouquet’ kan vrijkomen.
Zilveren medaille Concours Mondial de Bruxelles 2006
18,22 eur (excl.btw), 22,04 eur (incl.btw)

Porto

Porto Valriz 20 jaar

Wijngebied: Douro
Wijnhuis: Coimbra de Mattos lda.
Druif: tinta amarela (= trincadeira), tinta roriz (=tempranillo) en touriga Franca
Kleur en smaak: Nog meer verlengd genot van de fijne smaak door de rijping die 10 jaar langer heeft geduurd.
Wijnmaker: Eng. Jean Hugues Gros
Serveertip: de fles op voorhand openmaken zodat het complexe ‘bouquet’ kan vrijkomen.
Zilveren medaille Concours Mondial de Bruxelles 2006
18,22 eur (excl.btw), 22,04 eur (incl.btw)

porto

Valriz wit licht droog (branco leve seco)

Wijngebied: Douro
Wijnhuis: Coimbra de Mattos, Lda
Druif: Malvasia Fina, Gouveio (Verdelho), Rabigato en Síria.
Kleur en smaak: goudgeel, droog met tropische vruchtenaroma’s. Een goede balans tussen frisheid en suikers dus fris in de mond met een plezierige zoetheid.
Serveertip: PORTONIC: lekker! Frisse en eenvoudige aperitief-cocktail voor zomer en winter. Licht zoet en fris van smaak. Zeker te drinken door de portoliefhebbers. De lichtzoete smaak past uitstekend met het licht bittere van het tonicwater. Zie ons receptje bij ‘Weetjes, Overige Producten’.
10,32 eur (excl.btw), 12,49 eur (incl.btw)