Geschiedenis

De voor velen onbekende geschiedenis is erg interessant, te bedenken dat Portugal de eerste wereldmacht was en dat het ooit één van de grootste imperiums ter wereld was.

portugal

Wijngeschiedenis

De Romeinen kregen rond het jaar 0 van onze jaartelling daar de macht en breidden het aantal wijngaarden uit over heel het land. Ze noemden het land Lusitania. Lusus is de zoon van de wijngod Bacchus.

Met de Moren stopte de wijnbouw grotendeels. De Moren dronken geen alcohol.

Zo’n 300 jaar na de Moren ontstond er een levendige handel tussen verschillende landen waaronder Engeland en de Nederlanden. In de Portugese gouden eeuwen, de 15de en 16de eeuw, werd Portugal een grote zeevarende en exporterende rijke natie.

In de 18de eeuw werden de Franse wijnen door de Engelsen geboycot vanwege de vele oorlogen tussen beide landen. Zo gingen de Engelsen op zoek naar andere mooie wijnen en kwamen terecht in de huidige portostreek, de Douro.

Na de conflicten gingen de Britten weer meer Franse wijn drinken en minder Portugese wijn. Portugal beschikte niet over de financiële middelen om te investeren in haar wijnindustrie.

Na de toetreding in 1986 tot de EU heeft Portugal gebruikgemaakt van EU-subsidies om de wijnindustrie de jarenlange achterstand te laten inhalen. Hun grote troef is de grote verscheidenheid aan inheemse druiven van goede kwaliteit.

Grote verscheidenheid aan inheemse druiven van goede kwaliteit.

markies

De Pompal

1 november 1755, ongeveer om 9.40u trilde de aarde enorm en vernietigde een heel groot deel van Lissabon. Een 9 op de schaal van Richter. Eén van de zwaarste aardbevingen ooit.
Het was alsof het einde van de wereld was aangebroken.
Die dag was het Allerheiligen en veel volk vertoefde op dat uur in de kathedralen en kerken.
De hoogste gebouwen, torens en kerken waren de eersten die instortten en verpletterden duizenden mensen.
Het volk in de straten, renden na de eerste schok richting de rivier, de Taag. Maar daar stortte zich een tsunami op de stad en veroorzaakte een tweede ramp.
Verschillende brandhaarden wakkerden aan tot een enorme vuurstorm. Een derde ramp! Tussen het puin door trokken er honderden bendes plunderaars.
In totaal vielen er meer dan 100.000 slachtoffers die dag.

Door deze tragedie demonstreerde de markies de Pombal, eerste minister tijdens de regeerperiode van koning Jozef I, een zeer grote tegenwoordigheid van gezond verstand.
Hij was het die de koning aanmoedigde, waarvan ook zijn paleis verwoest was, om direct hulp te bieden aan het volk.
Het paleis stond waar nu het Praça de Comércio is.
Hij is verantwoordelijk geweest voor de infrastructuur van het centrum van Baixa/Lissabon met zijn lange en brede straten. Men vroeg hem ‘waarom zo breed’. Hij antwoordde ‘ooit zullen ze smal zijn’. Tegenwoordig bevinden zich hier vele exclusieve winkels. Zo werd Lissabon de eerste moderne stad, 100 jaar voor Parijs.
In de wijk Alfama, die gespaard is gebleven, kan men nog genieten van de wirwar van straatjes en authentieke huisjes en trappen.
Zoals het was in die eeuw vóór de aardbeving!!!

In 1756 neemt de markies drastische maatregelen die handel en productie van portwijnen zullen redden. De handel van portwijn wordt onder staatscontrole gesteld via de Companhia Geral da Agricultura das Vinhas do Alto Douro. Een maal per jaar keuren de controleurs van de ‘Companhia Velha’ alle wijnen en enkel de beste wijnen zijn bestemd voor de export .
Kortom Pombal is een visionaire voorloper van het moderne concept van het AOC (DOC).