Wijnstreken

Een overzicht van de belangrijkste wijngebieden in Portugal, in relatie tot het assortiment.

De grenzen van de wijngebieden lopen niet parallel met de provinciën districtsgrenzen. Portugal zelf consumeert ruim 60% van alle geproduceerde wijnen. De wijn wordt geproduceerd door zowel grote firma’s, coöperaties als ook kleinere bedrijven. Zeer kleine bedrijven leveren hun druiven aan de grotere firma’s en de coöperaties terwijl ze soms een klein kwantum wijn voor eigen gebruik produceren.

Wijnstreek

Vinho Verde

Wijnstreek in het noorden van Portugal. Het zuiden van de streek is langs de rivier Douro, het noorden aan de rivier Minho. Grootste DOC gebied van Portugal.

Er is overvloedige regenval dus een groene vallei.

De naam Vinho Verde verwijst naar het feit dat de oogst vroeg in de zomer plaats vindt en dat de wijnen jong op de markt gebracht worden. De wijnen zijn soms licht mousserend door hun jeugdigheid en zeer fris in de mond.

De voornaamste druivenrassen zijn Alvarinho, Loureiro en Pederná (=Arinto).

De witte wijn wordt hier het meeste uitgevoerd.

Wijnstreek

Douro

Ligt in het NO en is vooral bekend door de productie van portwijnen. Douro is één van de oudste en mooiste wijngebieden ter wereld. Het ligt langs de rivier Douro (betekent ‘rivier van goud’) en eindigt bij de Spaanse grens.

De UNESCO erkent de Douro als werelderfgoed. Het unieke bergachtige landschap met de zomers groene wijngaarden (die in de herfst vuurrood kleuren) op steile hellingen. Men noemt ze de terrasvormige wijngaarden. Ze zijn begroeid met talloze druivenrassen.

Vroeger verdwenen die allemaal in de portwijn. Sinds enkele jaren veroveren de droge Douro-wijnen de harten van wijnliefhebbers.

Wijnstreek

Lisboa

Een brede strook langs de kust en ten noorden van de hoofdstad Lissabon ligt het wijngebied Lisboa. Het is heuvelachtig en heeft veel zon maar door de invloed van de Atlantische Oceaan is de temperatuur mild. Hierdoor zijn de wijnen uit Lisboa vaak elegant .

Dit wijngebied heette tot begin 2009 Estremadura. Maar men heeft de naam een meer internationale uitstraling gegeven en omgedoopt tot Lisboa. Het is een rijzende ster met een gezonde export en die voldoende fruitgedreven, prettige wijnen aflevert waarnaar de moderne consument snakt.

Lisboa is nog eens onderverdeeld in acht geprofessionaliseerde domeinen waaronder Bucelas.

Wijnstreek

Bucelas

Klein historisch wijngebied dat in de jaren ’70 bijna verdwenen was. Tegenwoordig heeft Bucelas meer dan 300 hectare aan wijngaarden.

Gelegen 20 km ten noorden van Lissabon, dicht bij de monding van de Taag. De regio heeft nu een DOC classificatie. Er worden witte wijnen gemaakt die worden gerekend tot de beste van het land.

De arintodruif moet minimaal 75% van de blend uitmaken. De wijnmakers mogen ook andere druiven gebruiken.

Volgens de traditie staat op het etiket vaak ‘velho’= oudere wijn van uitstekende kwaliteit. Deze aanduiding wekt de indruk dat het een uitgerijpte wijn is maar in de praktijk zijn deze wijnen juist fris en droog.

De arintodruif werd dikwijls vergeleken met de rieslingdruif maar men heeft geen verband tussen de 2 druiven kunnen vaststellen.

Wijnstreek

Tejo

Betekent Taag, de rivier.

Ook tot 2009 heette dit gebied , Ribatejo (boven de Taag). Hier ook is vanwege de bekendheid voor de naam van de rivier de Taag gekozen. Dit grote vruchtbare wijngebied ligt ten noorden van Lissabon aan de rivier en in het hart van het land. Is vooral bekend om de wijn en het stierenvechten. De omliggende pijnboombossen zorgen hier voor een goed mesoklimaat.

Lange tijd stond het gebied bekend als gebied waar alleen maar grote hoeveelheden werden geproduceerd. Tegenwoordig treft men hier echter zeer ambitierijke wijnmakers aan die uitstekende wijnen met een prima prijs/kwaliteitverhouding maken. (zie Quinta Vale de Fornos). De DOC-status werd verkregen in 2000.

Wijnstreek

Península de Setúbal

Península betekent schiereiland.

Ligt direct aan de overkant van de Taag, ten zuiden van Lissabon. Er zijn twee DOC-gebieden: Setúbal en Palmela.

De aanwezigheid van de Atlantische ocean en de twee rivieren, de Taag en de Sado, schept een heel bijzonder klimaat.

De naam Setúbal is gereserveerd voor wijnen gemaakt met de Muscat de Setúbal en Moscatel Roxo. De beroemde moscatelwijn, een zoete dessertwijn, komt uit dit gebied.

Wijnstreek

Alentejo

Dit is een zuid-centraal gebied. De naam “além do Tejo” betekent letterlijk “over de Taag”. Het is geen geen individuele, aaneengesloten wijnregio, maar de verzamelnaam voor een aantal kleinere, verspreid liggende herkomstgebieden.

Door het warme weer in de regio, 35-45 graden, hebben de druiven vaak een gebrek aan zuren.

Daarom wordt dikwijls de arintodruif uit de Bucelas gebruikt vanwege zijn hoge zuurgraad. De productieverhouding rood en witte wijn is 60-40%

In mei, voordat de droogte en de hitte van de zomer is toegeslagen, is de Alentejo opvallend groen en mooi. Het is een land van olijfbomen, wijngaarden en kurkeikenbossen.

Alentejo is een wijngebied in beweging. Door de combinatie van het extreme klimaat, lokale druivenrassen en moderne wijnbereiding worden hier spannende wijnen gemaakt die over de hele wereld de aandacht trekken.

Wijnstreek

Bairrada

Dit wijngebied is gelegen tussen de bergen van de Dão en de Atlantische oceaan. Ten noorden van de historische stad Coimbra. Het woord Bairrada is afgeleid van barro, dat klei betekent. Erkend als DOC in 1979.

Het is niet een zo’n uitgestrekt wijngebied maar wel behoorlijk dicht beplant met wijngaarden.

Verreweg de belangrijkste druif in dit gebied is de blauwe soort baga. Het is een druif die voor alcohol en tannine zorgt. De meest gebruikte witte soort is de druif Maria Gomes (= Fernão Pires) en bical. Witte wijnen hebben een goede frisheid en mineraliteit. De mousserende wijn ‘espumante’ uit deze streek is de beste uit Portugal.

Wijnstreek

Beira interior DOC/2005

Deze hoge, granieten hooglanden, langs de Spaanse grens, omvatten enkele van de hoogste en meest indrukwekkende bergen van Portugal.
Het klimaat is continentaal, warm en droog in de zomer maar met erg koude, lange winters.

Bij hoge temperaturen kunnen de alcohol niveaus omhoog schieten voordat de tannines volledig gerijpt zijn maar met zorg en vaardigheid kunnen heel goede, evenwichtige wijnen worden gemaakt.

Rijping is gemakkelijker in de zuidelijke sub-regio, Cova da Beira, waarvan de specifieke lokale witte druif, Fonte Cal, rijke wijnen met goede zuurtegraad kan geven.

Andere belangrijke witte druifsoorten zijn :Arinto, Malvasia Fina, Rabo de Ovelha en Síria
De belangrijkste rode varianten zijn: Bastardo, Marufo, Rufete, Tinta Roriz en Touriga nacional.
Vele wijnstokken zijn oud, dit is een plus voor kwaliteit, wat betekent: kleinere opbrengsten maar potentieel sterkere concentraties in de druiven.